De Boerenkrijg was een korte opstand in 1798 tegen het Franse gezag in de Zuidelijke Nederlanden. Hoewel het een zware nederlaag werd, nam de revolte in de traditionele geschiedschrijving mythische proporties aan: de Boerenkrijg werd geromantiseerd als een belangrijke gebeurtenis in de Belgische natievorming en vervolgens in de Vlaamse ontvoogdingsstrijd.
Streed de bevolking werkelijk ‘Voor Outer en Heerd’, voor godsdienstvrijheid, voor het Ancien Régime tegen de moderne hervormingen of tegen de opgelegde dienstplicht? Wat was het doel? De Franse Republiek weg, maar wat dan? De arend van Oostenrijk, de Brabantse driekleur of de kleuren van Oranje? Werd er ‘Leve België’ geroepen of ‘Voor het oude Nederland’?
François Van Gehuchten gaat na waarom onze voorouders, voornamelijk boeren, plots krijgers werden. Daarbij zoomt hij ook in op de lokale gebeurtenissen.
François Van Gehuchten, historicus, publiceerde eerder een drieledig werk over de Limburgse bokkenrijders. Nadien bestudeerde hij vier jaar het ongenoegen tijdens het Directoire (1795-1799), toen ook de criminaliteit een recordhoogte bereikte. In 2019 resulteerde dit in de publicatie: Liever de Kogel of de Guillotine. De Boerenkrijg in de Nederlanden.
Foto Frans90245 - CC-BY-SA.